The Blog

Το Ναύπλιο ψηφίστηκε ως η καλύτερη πόλη στην Ελλάδα

unnamed (1)
Το Ναύπλιο ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας αγαπημένος προορισμός για τους περισσότερους Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες!

Η ιστορία, ο πολιτισμός, τα καταπράσινα τοπία και οι πεντακάθαρες παραλίες, η δημοφιλής πόλη του Ναυπλίου μόλις ψηφίστηκε ως η καλύτερη πόλη στην Ελλάδα σύμφωνα με το «Culture Trip», μια online εκδοσή μέσων ενημέρωσης με σχεδόν εννέα εκατομμύρια μηνιαίους αναγνώστες και παγκόσμια γραφεία στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ.

Η Πελοπόννησος, η ιστορική παραθαλάσσια πόλη του Ναυπλίου, κοντά στο βόρειο άκρο του Αργολικού κόλπου, βρίσκεται σε μια από τις πιο ποικίλες και ζωντανές περιοχές της Ελλάδας, είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να ζήσουν την παραδοσιακή ελληνική ζωή, να βυθιστούν στην ελληνική ιστορία, και να χαλαρώσετε ανάμεσα σε υπέροχα παρθένα τοπία και παραδοσιακά χωριά. «Το Ναύπλιο ήταν πάντα μια δημοφιλής πόλη, τόσο πολύ ώστε το πρόσφατα απελευθερωμένο ελληνικό βασίλειο του 1823 το επέλεξε ως την πρώτη πρωτεύουσα της χώρας και παρέμεινε έτσι για περίπου 11 χρόνια», λέει ο ταξιδιώτης ερευνητής, συγγραφέας και φωτογράφος Paul Hellander, σε συνέντευξη με τον Νέο Κόσμο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, η πόλη ιδρύθηκε από τον Ναύπλιο, τον γιο του Ποσειδώνα και της Δανάηδος, και η ιστορία της αποτυπώνεται στα αρχαία χρόνια, όταν οι στρατιώτες της περιοχής συμμετείχαν στην Αργοναυτική εκστρατεία και τον Τρωικό πόλεμο. Η πόλη μειώθηκε κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών χρόνων και άκμασε ξανά κατά τη βυζαντινή εποχή.

Οι Φράγκοι, οι Βενετοί και οι Τούρκοι κατακτητές έφυγαν επίσης από τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις του Ναυπλίου στους αιώνες. Χωρισμένο στη μεσαιωνική και τη νέα πόλη, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει γνωρίσει τον τουρισμό από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Σε αντίθεση με τα εποχιακά, απίστευτα δημοφιλή ελληνικά νησιά, το κομψό και δελεαστικό Ναύπλιο είναι μια ευημερούσα πόλη με 40.000 μόνιμους κατοίκους και έχει τουριστική βιομηχανία που δεν κοιμάται ποτέ.

«Το Ναύπλιο ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας αγαπημένος προορισμός για τους περισσότερους.
«Ήταν δημοφιλής όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά το 1973 και ήταν ακόμα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, αλλά η διαρκή δημοτικότητά του είναι δύσκολο να αποτυπωθεί σε οποιοδήποτε γεγονός ή χαρακτηριστικό, είναι ένα απροσδόκητο είδος τόπου όπως οι επισκέπτες προσεγγίζουν από την Αθήνα» εξηγεί ο Hellander .

«Ο οδυνηρός παράκτιος δρόμος χαμηλού υψόμετρου είναι γεμάτος με καταστήματα και σπίτια κατασκευασμένα από τσιμέντο – όπως και κάθε τυπική ελληνική πόλη – και τα παραμελημένα πεζοδρόμια και οι δημόσιοι χώροι που οδηγούν στην καρδιά της πόλης σίγουρα δεν προετοιμάζουν τον επισκέπτη για την έκπληξη που περιμένει . »

Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία και αγάλματα, οθωμανικές βρύσες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτίρια μαγεύουν τον επισκέπτη με τη μοναδική αρχιτεκτονική και ομορφιά τους.

Με πλούσια θέα στον Αργολικό κόλπο, το Κάστρο Παλαμήδι, ανατολικά της Ακροναυπλίας, παραμένει το σύμβολο της πόλης, που είναι υπερήφανη στα 216 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι επισκέπτες που επιλέγουν να αναρριχηθούν σε όλα τα 999 σκαλοπάτια που έχουν σκαλίσει σε βράχο, εγγυώνται ότι η θέα από ψηλά είναι κάτι περισσότερο από ανταμείβοντας.

«Δεν είναι μέχρι οι επισκέπτες να φτάσουν στη συνάντηση των περισσότερων δρόμων από τη γωνία του τεράστιου λιμανιού που αποκαλύπτει το Παλιό Ναύπλιο σε αυτούς · ο πυρήνας του Ναυπλίου και η πηγή της διαρκούς δημοτικότητάς του».

Ο εντυπωσιακός, βραχώδης λόφος που ονομάζεται Παλαμήδι ανεβαίνει ως αυτοκράτορας πάνω από τις κόκκινες κεραμοσκεπές της παλιάς συνοικίας. Μια πόλη με λόφο και ένα φρούριο σε αυτό θα εντυπωσιάσει.

«Καθώς οι επισκέπτες ρίχνουν τα μάτια τους προς τη θάλασσα, βάζουν αναπόφευκτα ένα άλλο κάστρο που βρίσκεται δίπλα στα χέρια του λιμανιού: Bourtzi», λέει ο Hellander.

Πλούσια στην ιστορία, η πόλη είναι επίσης απίστευτα γραφική και φημισμένη ως ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη στην Ελλάδα.

Στο ηλιοβασίλεμα, τα ζευγάρια, οι οικογένειες και τα παιδιά περπατούν γύρω από το γοητευτικό κόλπο με θέα στον φάρο, τα ψαροκάικα και το όμορφα φωτισμένο φρούριο Παλαμήδι, στέκοντας σε ένα βραχώδες νησάκι στη μέση του λιμανιού.

«Στην πολύ πρόσφατη παραμονή μας στο Ναύπλιο, βιώσαμε έναν όμορφο τρόπο ζωής στην Ελλάδα», λέει η Έλληνα Αυστραλός Ιωάννα Ατσικαμπής που επισκέφθηκε την πόλη τον περασμένο μήνα.

«Μείναμε στην παλιά πόλη όπου τα πολύχρωμα παλιά σπίτια χαρακτήρων σε ένα λόφο ήταν τόσο γραφικά όσο οτιδήποτε έχουμε δει.Οι μικρές πλακόστρωτες οδούς με καταστήματα και εστιατόρια που περιβάλλουν τον δρόμο όλα οδηγούσαν στις πλάκες που ήταν γεμάτες από ανθρώπους που κάθονταν ταβέρνες και καφετέριες, τραπεζαρία και ποτό, ενώ τα παιδιά έτρεξαν και έπαιξαν με ευχαρίστηση. »

Μια ρομαντική βόλτα κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της Αρβανιτιάς οδηγεί σε απομονωμένες παραλίες και την περίφημη εκκλησία της Παναγίτσας, γνωστή ως Santa Maria della Grotta, η οποία χρησίμευσε ως μυστική σχολή της πόλης κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και προσφέρει μια αδιάκοπη θέα τον Αργολικό Κόλπο.

Σύμφωνα με τους ντόπιους, η Παναγίτσα είναι το ιδανικό μέρος για την ανταλλαγή όρκων αιώνιας αγάπης.

«Ένα από τα αγαπημένα μου πράγματα ήταν να περπατάω στους δρόμους που διασκορπίστηκαν με λουλούδια γιασεμιού και μπουκαμβίλιες. Το άρωμα και το χρώμα εναντίον των λευκών τοίχων ήταν τυπικά η Ελλάδα χωρίς τη φασαρία και άλλων περιπετειώδεις τουριστικές περιοχές. οι παραλίες ήταν τόσο υπέροχες, με τόσο καθαρά νερά που θα μπορούσατε να δείτε όλη την κατεύθυνση μέχρι τα κρεβάτια άμμου «, θυμάται η Joanna.

Ένα λιγότερο εμφανές χαρακτηριστικό του Ναυπλίου είναι τα θαυμάσια μουσεία της πόλης που έχουν πολλά να προσφέρουν σε όσους επιθυμούν να βυθιστούν στην τέχνη και την ιστορία.

Το Ναύπλιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για εκδρομές στις βόρειες πόλεις Μυκήνες και Νεμέα, όπου στέκονται περήφανοι οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της βόρειας Πελοποννήσου, καθώς και το περίφημο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου λίγα μίλια ανατολικά.

Οι στριφογυρισμένοι λαβυρνθικοί δρόμοι, κτίρια κληρονομιάς, πολύχρωμα λουλούδια και μια εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα που είναι ένα εκατομμύριο μίλια από έναν τυπικό τουριστικό προορισμό προσελκύουν τους Αθηναίους να πλημμυρίσουν την πόλη τα Σαββατοκύριακα και περιπλανηθούν στα στενά σοκάκια ανάμεσα στις καταρράκτες των μπουκαμβίλιων, των φοινικών και των πεύκων, κάνοντας το δρόμο τους προς την παραλία.

«Καθώς βυθίζεστε στον δρόμο των στενών δρόμων, με ξεθωριασμένα και όχι τόσο ξεθωριασμένα αρχοντικά, μπουτίκ, πεντανόστιμα ξενοδοχεία, καφετέριες και καλά ντυμένα άτομα, θα διαπιστώσετε ότι το Ναύπλιο είναι μια αριστοκρατική συναυλία: ένα Κολωνάκι δίπλα στη θάλασσα , ή μια Γλυφάδα με ένα φρούριο.
«Οι Αθηναίοι θέλουν να έρθουν εδώ, όπως και οι άνθρωποι από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, μέχρι που η διεθνής κοινότητα έχει ψηφίσει το Ναύπλιο ως ίσως το ωραιότερο μέρος στην Ελλάδα» εξηγεί ο Hellander.

«Η κασέτα του Ναυπλίου ως πρώην πρωτεύουσα της δίνει την αξιοπιστία του δρόμου που ποτέ δεν θα έχει η πόλη Καλαμάτα ή Βόλος.
«Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα θα είναι πάντα νικητής και το μίγμα ying και yang από τα βουνά και το νερό θα του δώσει έναν αήττητο ευχάριστο αέρα · αυτό που ένα λαϊκό με μια εγκεφαλική κάμψη μπορεί να αποκαλεί« πνεύμα τόπου ».
«Ναι, το Ναύπλιο είναι σίγουρα ένας δημοφιλής προορισμός και σωστά», καταλήγει ο Hellander.

Ο Paul Hellander είναι ερευνητής ταξιδιών, συγγραφέας και φωτογράφος που ειδικεύεται στην Ελλάδα. Ο Παύλος συνέβαλε στις εκδόσεις Lonely Planet, στους Rough Guides, στους οδηγούς Insight, στις εκδόσεις Berlitz και στο περιοδικό Qantas inflight. Οι φωτογραφίες του έχουν εμφανιστεί σε πολλές εκδόσεις παγκοσμίως.

Πηγή : ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Leave a Comment

Your email address will not be published.